måndag 29 juni 2009

Jättegott och enkelt bröd

Anna Skippers nyttiga bröd

5 dl dinkelmjöl från Labans Gotland (jag tog vanligt från affären)
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2,5 dl fyrkornskross
1 dl vetegroddar
1 tsk havssalt
4 tsk bikarbonat
5 msk blandade brödkryddor
1 liter filmjölk
0,5 dl sirap

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser. Rör ned filen och sirapen.
Smöra och bröa två 1,5 liters avlånga formar. Häll i formarna.
Grädda i ca 100 minuter.
Alternativ - gör halva satsen och grädda i 60 minuter.

Detta är ett jättegott grovt bröd som är så enkelt att göra! Bara att blanda ihop och lägga i formarna, grädda och sen är det klart! Hålls bäst om man fryser det och tinar upp eftersom man ska äta det, annars kan det bli lite torrt.

Mera recept...

Pastasallad med fetaost och avocado (Per Moberg) Supergod!

4 port

1 liter kokta pasta penne
2 st avocado
3 st tomater
1 st rödlök
100 g fetaost ca
10 cm av det vita på purjolöken
1 st kruka färsk basilika
2 st vitlöksklyftor
1 knippe gräslök
Salt och peppar
1 dl rapsolja
0,5 dl olivolja

Gör så här:
1. Om det inte finns färdigkokt, koka och kyl pastan.
2. Skala och strimla rödlöken och purjon tunt.
3. Låt dom sedan skölja under kallt vatten för att bli krispiga.
4. Klipp av basilikan från krukan och dela gräslöken grovt.
5. Lägg i en mixer tillsammans med vitlöken.
6. Häll i oljan och kör runt (jag tog själv bara 1 dl olja).
7. Häll alltsammans över pastan och blanda väl.
8. skär tomaterna och avocado grovt.
9. Lägg ner i pastan tillsammans med rödlöken och purjolöken.
10. Smula ner fetaosten och blanda runt.
11. Lägg upp i en skål och garnera med några kvistar basilika.

Några recept

Här kommer receptet på midsommartårtan som vi gjorde i midsommar. Jättegod! Man kan säkert använda andra bär än jordgubbar också!

Midsommartårta ca 12-14 personer
110 g smör
2 1/4 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldajm (á 56 g)
smör + ströbröd till formen

Fyllning
5 gelatinblad
0,5 l + 1 liter jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör , socker och sirap pösigt. Rör ner äggen.
2. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord bröad springform, ca 24 cm i diameter.
3. Grädda i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna.
4. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca fem minuter.
5. Mixa 0,5 liter jordgubbar i matberedare/stavmixer till en slät puré.
6. Vispa florsocker och äggulor luftigt. Vispa grädden till lös konsistens.
7. Värm 1 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen , krama ur dem lite vatten och tilsätt i kastrullen. Llåt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén.
8. Blanda försiktigit ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst fyra timmar i kylskåp eller frysen. Tina fyra timmar i rumstemperatur vid serveringen.
9. Toppa tårtan med 1 liter rensade jordgubbar.





Dagarna segar sig fram

Måndag. Att 7 timmar kan gå så sakta? Nej nu ska jag sluta klaga....Jag får vara glad över det fantastiska vädret som är just nu, sommar i Sverige när den är som bäst! I helgen har vi åkt båt på Ångermanälven, badat och haft det skönt. Man har inte orkat göra så mycket i hettan, men det behövs verkligen att bara slappa också, man har så mycket måsten ändå jämt och ständigt.
Hade tänkt ta mig en tur i motionsspåret ikväll. Jag har köpt nya joggingskor och dom måste ju prövas! Men just nu bakar jag limpor. Ska lägga ut recept för dom är så enkla och goda! Ska lägga ut på tårtan också som jag tänkt.
Men nu är det bäst att jag tar rätt på limporna.

See you.

fredag 26 juni 2009

Sorg

Idag var det en otrolig chock att läsa i tidningen att Michael Jackson var död. Helt otroligt! Känns så enormt sorgligt att en så stor stjärna är död, finns inte mer...
Jag såg en konsert med honom på Stockholm Stadion, -92 tror jag det var...han var helt enormt bra, jag kommer nog aldrig att få uppleva något liknande....

En av mina favoriter...


torsdag 25 juni 2009

Bloggtorka i sommarhettan

Hettan har slagit till och bloggtorkan breder ut sig ;-) Ser det lite här och var på bloggarna, att många är ute i det fina vädret istället. Och det är väl sunt! Inte ska man sitta framför datorn nu!
Sambon och jag åkte iväg och tittade på klinker till tvättstugan idag. Inte fanns det färgen som jag är sugen på, ljust gul är bästa förklaringen på färgen, men den ska vara varm! Men vi ska åka iväg på Fresk på lördag och kolla lite mera. Det syns att det är grått och svart som är poppis nu, för det finns nästan bara det. Men det tänkte vi ha ute i hallen, men INTE i tvättstugan. Där ser jag framför mig det ljusgula golvet, vita väggar (typ "äggskal") och inredning, några snygga korgar att förvara smutstvätt i, några härligt gröna garderobsblommor...lite ljus och mys. För min tvättstuga ska bli mysig ;-)
Imorgon är det fredag och "bara" tre veckor kvar till semester...ahh den som spar han har, hehe. Just nu är jag så inredningsinspirerad, har sett Ernst ikväll och repris av Simon och Tomas och jag är bara jättesugen att greja. Nästa helg ska jag (förhoppningsvis, om vädret tillåter) åka iväg på auktion och se vad jag kan hitta. Eller så kanske jag inte hittar nåt alls, men det känns mysigt att bara åka dit och titta. För det var länge sen jag var på auktion, säkert 15 år sen. Skulle vilja hitta en eller två pallar och ev ett runt bord som jag kan måla och ha i vardagsrummet.

Nej nu måste jag verkligen gå och lägga mig! Försov mig i morse, hörde inte ens väckaren! Så imorgon har jag istället tänkt mig att kliva upp lite tidigare och ta en rask promenad med hund och stavar. Håll tummarna att jag kommer upp :-)

Hoppas ni får en härlig fredag!

Kram


Färgglatt i trädgården nu



tisdag 23 juni 2009

Sommaren är här

Å va skönt väder nu har sommaren kommit. Underbart.

Men jag är så less på jobbet. Å ungarna är jobbiga. Så då tog jag å köpte mig en ny mobiltelefon. Så nu har jag lite pyssel framför mig.

Ibland är det lätt att fly en stund :)

söndag 21 juni 2009

Helgen har varit nice

Så hade vi då tur med vädret ännu ett år, på midsommarafton :-) Inte så jättevarmt, men i princip vindstilla och mestadels soligt. God mat, vin, roliga lekar och trevligt umgänge. Kubb inpå sena natten. Sånt kul spel det är!
Sent blev det läggning och tidigt vaknade jag av att regnet stod som spön i backen. Men sen kom solen och det kändes varmt. En stund, innan molnen drog förbi, med skurar, riktigt ruggigt. Så det blev till att sitta inne i stugan tills det var dax för lunch. Efter det åkte vi hem, hade lovat barnen att gå på cirkus. Cirkus Maximum var i stan så det blev bara hem och duscha och sen iväg. Så kul det är med cirkus! Och riktigt rolig och bra var den, barnen tyckte att det var jättekul. Men ett stort hål i plånboken blev det, nära 1000 kr...att det ska vara så himla dyrt! Men äldsta dottern, snart tio, hade en förklaring på det, alltså har dom tränat så länge på sina konster så vill dom väl ha betalt också! Haha, det har hon ju rätt i ;-)
Idag har vi bara pysslat och tagit det lugnt, nu ska jag ta en kvällspromenad med hunden och röra på mig lite, efter all den goda maten i helgen. Vilken ångest att gå och jobba imorgon när sambon och barnen får vara hemma....och fint väder är det också! Riktigt skönt och soligt.

Hoppas ni får en skön vecka!


Jättegod mat!


Underbar choklad tårta med jordgubbsgrädde, recept kommer senare


Stugan


Vy över sjön


Underbart vackert på kvällen


Cirkus!

torsdag 18 juni 2009

Midsommar

Ja nu är vi äntligen här. Midsommar! Endast några grader varmt imorse, kanske 13-14 under dagen. Är det till veckan värmen kommer? Hoppas det!
Sambon och jag pysslar som mest med förberedelser inför imorgon. Vi ska åka till några släktingars stuga, vi blir runt 16 st vuxna och barn som ska äta, leka och ha kul. Men det gäller att packa ner varma kläder eftersom det ev blir regn, och ingen värme. Jag har grejat med lite recept som jag inte kan avslöja förrän efter helgen, efter som det ska vara en överraskning för en del ;-) Men jag lovar att bjuda på några recept som verkar lovande :-)
I tisdags var jag iväg och klippte mig, och har lite mindre hår nuförtiden. Skönt känns det! Lite ovant att inte kunna sätta upp håret, nu måste det fixas lite på mornarna, men det vänjer sig man vid också. Blev en del slingor också, känns riktigt bra nu. Kul med förändringar!
Jag och en arbetskompis har också samma kväll varit iväg och spått oss hos en kvinna som är helt otrolig. Hon sa en hel del spännande saker som jag inte helt vill avslöja. Det lär väl visa sig om det kommer att ske!

Nu önskar jag er en riktigt skön midsommar! Hoppas regnet håller sig borta!

Många Kramar ♥


Nu blir det stugan i helgen

Så vackert vid vattnet

måndag 15 juni 2009

En dag till

Idag var det tillbaka på jobbet igen, efter fyra dagars ledighet. Tungt! Det var allmänt tyst, ingen på skojhumör. Tror vi alla behöver semester just nu! Vädret då? Man undrar vart sommaren är? Det har blåst ordentligt idag, men inget regn tack och lov. Äldsta dottern har varit på fotbollsskola, och hon verkar ha haft himla kul.
Klockan sex åkte jag med sexåringen till skolan och träffade fritidspersonal. Barn och föräldrar fick fika, barnen fick leka och vi fylla i lite papper. Kommer nog inte bli några problem alls i augusti när dottern börjar i förskolan :)
Efter det åkte jag iväg till motionsspåret och det blev en kortare rask runda med hunden, ca 3,5 km. Hoppas kunna springa också nån dag den här veckan. Har ju inte sprungit något sen sist då foten gjorde så ont. Jag får ta det lite försiktigare nästa gång ;)
Imorgon ska jag iväg till frissan. Har inte bestämt hur mycket jag ska klippa, sist sa vi att jag skulle fundera på om jag ville klippa mig lite kortare. Men jag har ju haft långt hår ett tag nu, så det känns ju lite att klippa av det. Eller ja, så långt är det väl inte, men en bit nedanför axlarna iaf. Ska också göra slingor tror jag...Man behöver nånting nytt ibland :)

Imorgon ska jag också iväg på nåt annat spännande, får se om jag berättar om det sen. Ja inte så mycket annat händer här. Utom att en dag till har gått, närmare semestern. Nu längtar jag så efter sol, bad och ledigt!!!










♥KRAMAR♥

lördag 13 juni 2009

Vart tog regnet vägen

Inte så att jag undrar vart regnet tog vägen *nejdå*. Men det skulle komma idag och hålla i sig hela helgen, och istället har vi soldis med ca 20 grader varmt som känns som om man är utomlands. Den där lite fuktiga värmen som är så skön :) Blundar jag drömmer jag mig bort till en strand nånstans vid medelhavet, och även om inte värmen är lika stark som där, känns det superhärligt :) Nej jag är inte alls avundsjuk på dotterns bästa kompis familj som åker till Kreta imorgon! Inte alls! Sa till sambon att jag har lust att beställa en restresa nånstans, tänk om det kunde ramla pengar från skyn, bara sådär? Då skulle jag inte tveka...Nästa år....då!
Har varit på stan med familjen en runda för att handla in inför midsommar. Sen tog jag en cykelrunda med hunden i den härliga värmen. Vi cyklade i skogen och dofterna där var helt underbara! Sånt som ger mig kraft igen....känner verkligen att jag behöver tid för mig själv, att reda ut mina tankar som aldrig får komma fram riktigt i vardagens stress. Jag måste ta mig en allvarlig funderare om jag verkligen ska ha min vardag så? Åtminstone "boka om" den så att jag hinner lite mer av sånt som är viktigt för mig så att jag får kraft tillbaka, och inte bara blir av med den :)

See you


Skogen med alla sina dofter är så underbar

torsdag 11 juni 2009

Skolavslutning

Idag var det då skolavslutning, och inte kom det något regn...på vägen till kyrkan kom några droppar, sen var det uppehåll och vindstilla så det gjorde inte så mycket att det bara var runt 10 grader.
Efter det åkte jag med döttrarna och en annan mamma med dotter ner på stan för att fika. Det blev toast och kaffe, dricka till barnen och efter det en chokladboll. Sen hade döttrarna uppmärksammat att det skulle vara autografskrivning av Scotts, dansbandet, som är i området för att spela. Så vilken mamma fick inte kliva upp där och fixa autografer samt köpa skivan som den yngsta hade beställt. Hm, pinsamt :) Men det gjorde väl inte heller ont att snegla lite på sångaren (Henrik?), hrmm, fast det är lite tantvarning. Jaja, titta måste man väl få göra :)

Nu ska jycken få sig en liten runda och sen blir det nog en ganska soft dag...SKÖNT att vara ledig!


Scotts på besök i stan

onsdag 10 juni 2009

Ledigt!

Nu är det äntligen helg! Imorgon är det skolavslutning, och naturligtvis kommer det att bli regn. Det har regnat hela dagen och varit så kallt. Har suttit på utbildning på jobbet hela dagen och frös och frös. Har tänkt på att det varit väldigt kallt under juni (förutom förra helgen när det var +30 grader), nätterna har varit bara några grader varma. När ska sommaren komma? Till midsommar kanske? Vore inte dumt då vi ska träffa släkt i stugan, det kommer att bli jätteroligt. Men hoppas verkligen att det blir fint väder, för vi är många, så blir det regn är det inte så roligt att sitta inne och trängas.
Hur som helst ska jag njuta av mina fyra dagar ledigt nu, vare sig det regnar eller inte! Ska försöka vila och ta igen mig, träna med hunden, vara ute i trädgården (om det är bra väder), läsa och bara slappa. Och kanske också göra en tårta inför midsommar, samt hitta på lite annat vi ska ha då. Ja, jag kommer nog att få tiden att gå tror jag :)

Nu ska jag se om fotbollen snart är slut så jag får se på Tomas och Simon som jag spelar in.

Kram på er!

måndag 8 juni 2009

Ledig dag

Idag har jag varit ledig, då dagis haft planeringsdag. Så underbart skönt! Har varit på stan en runda för att söka skor till examen och sen runt lite allmänt bara. Skönt att bara vara :) Har även köpt lite ny fisk igen, samt lite växter.
Ikväll har jag varit på den sista fotbollsmatchen före sommaruppehållet, det börjar igen i augusti. Nu ska det väl bli lite tid över för mina egna aktiviteter?! Just nu har jag bara lust att vara, inte göra så mycket. Tyvärr är lusten att träna med hunden totalt borta just nu, och han själv är mer intresserad av att lukta efter löptikar. Men jag lägger ingen vikt vid att jag inte har nån lust just nu, jag är övertrött och behöver verkligen vila och inte göra nånting alls...
Nu ska jag ta mig igenom två arbetsdagar, sen är jag ledig torsdag och fredag, så det blir en lång härlig helg :) Underbart!
Verkligen hög tid att hitta klinker till tvättstugan, arbetet löper på där. Hittade en bild jag gillade färgerna på, kanske blir det något liknande?


Ungefär ett sånt här klinker vill jag ha och ljusa väggar...och lite gröna växter och korgar är så fint...

lördag 6 juni 2009

Trött

Ååååh så trött jag är nu! Var på fest igår kväll, jättetrevligt med god mat och många skratt. Hemma efter tio, ja det var tidigt, men jag var så himla rädd att försova mig i morse :) Bara därför vaknade jag kl fem och kunde inte somna om, så typiskt!
Och inte gick det bra heller! Domaren tyckte att min hund såg ut som en tik, så det var ingen bra kritik där inte. Själv var jag jättenöjd, jag tyckte han skötte sig jättebra, trots att han fått så lite tid i veckan som varit. Nog vet jag om att han är lite liten, men inte tycker jag att han ser ut som en tik iaf....men så är det i utställningsvärlden, domare tycker väldigt olika. För mig är inte utseendet så viktigt, även om det är kul att ha en fin hund. Viktigast är ändå att han fungerar i vår familj och är bra mentalt, och det ÄR han. Så det så!

Nu har vi precis kommit hem från svärmor, som fyller år och bjöd på en underbart god middag, med grillat kött och potatisgratäng, en jättegod sallad med fetaost, mums! Sen blev det jordgubbstårta och kaffe...så nu är jag så mätt och ännu tröttare :) Nu blir det väl (tyvärr) lite fotbollsmatch en stund, sen ska vi se Twilight, haha har lurat sambon att hyra den! Har ju sett den på bio och Robert Pattisson i huvudrollen är ju såååååå snygg. Och har du inte sett filmen, så gör det!!!!! Visar en bild nedan, men det går ändå inte att jämföra i filmen!!

See you





torsdag 4 juni 2009

Snart helg

Ja äntligen fredag imorgon :) Idag har jag haft en stund för mig själv på kvällen medans sambon och döttrarna var på grillfest. Känns som om det var en evighet sen, men det var så skönt! Vilat har jag dock inte gjort, utan badat och trimmat hunden. På lördag är det utställning, det ska bli roligt. Det har fungerat så bra med stå-träningen på slutet! Hoppas verkligen det fungerar där också med en massa hundar runt honom :)
Imorgon ska jag iväg och äta med jobbet, i en lokal alldeles nära mig. Ska inte stanna så länge när jag ska upp ganska tidigt på lördag. Men lite god mat, vin och gott sällskap ska det bli iaf. Det blir ändå ganska stressigt, kommer hem vid fyratiden och då måste jag ta en runda med hunden innan jag kastar mig i duschen. Det har tyvärr blivit alldeles för lite motion för honom den här stressiga veckan...så det är nog bäst att han får springa av sig lite imorgon.

Nej nu är det sängen som väntar...natti!

tisdag 2 juni 2009

Tankar

Idag fick jag mig en liten funderare. Eller en liten uppenbarelse kan man säga. En som både gjorde ont och ändå var bra på nåt vis. Ni vet sådär när man helt plötsligt ser saker klart, från ett annat håll. Saker som man kanske funderat på men inte kommit fram till svaret. Kan det verkligen vara på det viset? Idag fick jag svar. Svaret var inte det jag helst ville ha, men det är ju vad det är. Huvudsaken att jag nu "vet" lite mer om vad jag känt på mig. Jag bestämde mig ganska omgående att gå vidare, utan att grubbla. Jag tror det är bäst! Jag har ju känt på mig, så då ska jag ta till mig det, att det verkligen var så. Ja det låter kanske kryptiskt, men jag behöver skriva om det. För att bli av med det liksom.
Livets vägar vet man ju aldrig vart de går, och de går verkligen inte alltid vart man vill.
Men nu vet jag.


Livets vägar går inte alltid dit man vill