söndag 29 november 2009

1:a advent

Nu var det nästan en hel vecka sen det blev ett inlägg, men jag har verkligen inte hunnit med! Diverse aktiviteter och det börjar ju bli den tiden på året nu. I fredags hämtade mamma barnen direkt från skolan, så jag kunde lugnt åka och handla först och sen en prommis med hunden innan det blev middag. Golvläggaren hade varit hos oss under fredan, han hann lägga halva golvet så resten blir veckan som kommer (hoppas jag!). Det blev en lugn fredag och på lördan tog vi oss en rejäl sovmorgon, och sen ner på stan för diverse ärenden. Vi har hämtat broschyrer med garderober och måste bestämma oss ganska snabbt. Tyvärr blir det svårt då vi har lite delade meningar om vilka garderober vi vill ha ;-) Men på nåt sätt måste vi kompromissa då vi snart ska sätta in dem, vi vill ju gärna ha det klart före jul :-). Lite adventspyssel har jag också hunnit med igår, tog fram stakar och fixade med gardiner.
Idag har vi stått på stan under skyltsöndan, en timme i kylan, och sålt kärvar och hembakt bröd. Det är för klassen till 10-åringen och det ska bli roligt att se hur mkt pengar de får in, det var bra åtgång hela tiden. Det var några minusgrader så det blev kyligt, och igår kom lite, lite snö, så det blev vitt i alla fall. Blir så mycket ljusare och mysigare!
Nu ska jag ta en kvällsprommis med vovven innan jag ska sätta mig i soffan...skönt!
Önskar er en riktigt skön 1:a adventskväll!



tisdag 24 november 2009

Bakelibak

På begäran kommer här recept på lussebullarna. Idag har det även bakats kakor här hemma, då vädret ändå är så supertråkigt....regn, regn, regn! Undrar om vi kommer att drunkna den här julen? Nejdå! Snart kommer snön :-)

Lyxiga lussebullar ca 40 st

1,5 pkt jäst (75g)
100 g smör
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 dl vit sirap
0,5 dl strösocker
250 g lätt kesella
2-3 påsar saffran + 1 sockerbit
200 g mandelmassa
16-17 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
1 ägg till pensling
russin

Gör så här:
1. Finfördela jästen i en bunke. Smält smöret och blanda ner mjölk, grädde, sirap, socker och kesella. Stöt saffran i mortel med en sockerbit och blanda ner det i degvätskan. Värm till ca 37 grader. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig.
2. Riv mandelmassan och blanda ner i degvätskan. Tillsätt hälften av mjölet tillsammans med övriga kryddor. Blanda väl och tillsätt sedan resterande mjöl men spara ca 1 dl till utbakning. Arbeta degen tills den blir blank och slät och släpper bunken. Den ska inte kladda när man rör vid den men den ska ändå vara mjuk. Låt degen jäsa 35 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den väl. Dela den i lagom stora bitar och rulla ut till lussebullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Tryck ner russin i varje lussebulle. Låt jäsa under bakduk ca 35 minuter.
4. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter (225 grader). Låt svalna på galler under bakduk.


När jag ändå är igång kommer kakreceptet här, som jag hittat i Allers julpysseltidning, av Ernst. Tummarna upp från barnen blev det....:-)

Gudomliga kanelhjärtan

1 1/4 dl strösocker
200 g smör
ca 4 dl vetemjöl
ca 2 dl marsán vaniljsåspulver

Garnering
1 ägg
kanel
strösocker

Gör så här:

1. Rör ihop socker och msör tills det blir vitt och fluffigt, krokarna på elvispen funkar fint till det momentet.
2. Blanda i mjöl och marsánsåspulver och arbeta ihop en smidig deg. Låt vila i kylen i ca 30 minuter.
3. Kavla ut degen till en platta ca 4 mm tjock. Ta ut hjärtan med pepparkaksmått. Pensla med uppvispat ägg. Blanda kanel och socker och doppa kakorna i blandningen.
4. Lägg kakorna på en bakpappersklädd plåt och grädda i 200 grader i 6-8 minuter eller tills kakorna får fin, lite gyllene färg.





måndag 23 november 2009

Rivstart på veckan

Helgen har varit lugn och skön. Har städat och donat lite, sambon har slipat golvet i hallen. Kanske imorgon kommer golvläggaren. Det är nära nu!!
Hela lördagen var helt underbar, då solen sken som aldrig förr. Tänk att man kan bli så lycklig över sol! Var ute med hunden och gjorde några sökövningar i skogen. Positivt med att inte ha någon snö är väl att man fortfarande kan cykla och göra sök i skogen fortfarande:-) Men den här tiden förra året hade vi minsann snö ;-)

17:e november förra året såg det ut så här!!

Men igår var regnet tillbaka igen. Snacka om att det är sjublött, gräsmattan känns som en vattensjuk svamp...Jag hoppas verkligen det fryser på snart och kommer lite snö, så att man kan få lite julkänsla till första advent! Jag känner mig enormt pysselsugen och väntar bara med att sätta igång med diverse pyssel. Har ju som sagt varit till skogs och plockat grön och vit mossa och lite lingonris. Vore kul att få till en liten krans kanske ;-)
Idag vet jag inte var jag har fått energin ifrån, direkt efter middan tog jag mig en prommis med vovven, sen direkt hem och satte igång med lussekattsbak! Samma lussekatter som förra året med mandelmassa och kesella i. Jättegoda!
Nu ska jag sätta mig en stund med sambon och mysa med lite ljus tända och höra hur hans dag har varit, kom precis hem nu...:-)
Hoppas ni får en toppendag imorgon!


Mmmm, lussebullar...

fredag 20 november 2009

En lååååång vecka är slut

Gud så skönt! Känner ni som mig, att ni vill kura ner er i soffan med mycket ljus, ett glas vin och lite gott och bara titta på teve och slappa? Som jag har längtat idag ;-)
Jag tänkte faktiskt klappa mig själv lite på axeln för att jag har tagit tag i några saker den här veckan som känns svåra, men jag har fixat det! Då blir man glad :-)
Igår fick yngsta dottern börja på gymnastik hon med. Gissa om hon var glad! Hon har stått som reserv i kö, och så var det några som tackade nej så att hon kom med. Känns jätteroligt och hon hade så kul igår. Nu ska hon göra ett uppehåll med ridningen, för hon har ju innebandy också, och man kan inte hålla på med allt...Så efter jul har jag bara en dag i veckan som jag skjutsar barnen till gymnastik, de andra dagarna bör jag kunna få in lite mer hundträning. Toppen!
I helgen ska det bli bakning, inför skyltsöndag nästa söndag. 10-åringens klass ska stå på stan och sälja för att tjäna ihop till klassresa. Vet inte än vad jag ska baka...men det löser sig väl. Annars blir det nog lite städning (nähä!) för här ser ut som...men nu är det nära ändå. Nästa vecka blir det golv, helt underbart!
Nu är det dax att göra middag, tacos blir det idag eftersom det var ett tag sen. Å vin blir det också naturligtvis! Och sen blir det Idol....
Hoppas ni har en riktigt underbar fredagkväll!



tisdag 17 november 2009

Full huggning

Jag känner mig inte så synlig här just nu, av en massa anledningar. Nu är det full huggning i hallen! Sambon har tillbringat helgen med att fräsa spår i betonggolvet, medans vi har roat oss i Östersund...Igår blev slangen lagd i spåren och idag har det lagts betong för att täcka en del hål. Nu ska det sen spacklas och nästa vecka läggs golvet in. Gäller att bita ihop fram tills dess :-) Just nu försöker jag glömma att det är dammigt och att man får gå på brädor genom hallen, ytterkläderna är i garaget, ja allt är upp och nervänt ;-)
Sen är det mycket på jobbet just nu, en massa saker händer, och dessutom börjar det dra ihop sig mot jul och man börjar tänka julklappar. Och naturligtvis kommer som ett brev på posten att samla in pengar både till skolklass och till gymnastiken :-) Känner på mig att tempot kommer att vara högt ända fram tills jul..
Å nu måste jag sätta mig och göra en massa saker på min lista, ju mer jag får bort dessto mindre blir bördan ;-)
Jag hoppas jag snart kan få tid att titta in till er...Hoppas att ni får en härlig onsdag imorgon!

söndag 15 november 2009

Hemma igen...

Efter en supertrevlig helg i Östersund. Och riktigt lyckad då tjejerna tog silver, av ca 10 lag som tävlade i deras grupp. Tycker jag var superbra kämpat! Nu återstår lite upp-packning, stämma av med sambon och så sängen...zzzzzzzzzz.

Ha en skön kväll!

onsdag 11 november 2009

Mycket att göra

Just nu är det planering inför helgen, beta av att-göra-listor, handla osv. Verkar aldrig som om den där listan tar slut nån gång...Idag står stallet på agendan och även en snabbrunda på stan för att se om vi hittar en träningsdress till 10-åringen. Hon har inte hunnit få någon dress från gymnastikföreningen än så jag tänkte försöka hitta en billig som hon kan ha i helgen...om det går...:-) Sen ikväll blir det till att göra packlista, imorgonkväll är det träningar för båda döttrarna - och packning. Så det är bäst jag sätter fart, kan ju börja med att steka våfflor, för det blir det här idag :-)

Hoppas ni har en härlig onsdag!

söndag 8 november 2009

Recept, golv och myshörna

Idag gjorde jag en jättegod middag, som jag tänkte dela med mig av. Gillar du kyckling - prova det här!

Kycklingfiléer med gourmetsås
Sås:

2 dl vispgrädde

1 msk vetemjöl

2 dl vatten

1 buljontärning

1 pressad vitlöksklyfta

1-2 msk senap (gärna olika sorter)

1 msk pressad citron

2 krm svartpeppar

1/2 dl finhackad persilja


4-6 kycklingfiléer, 500-600 g

1/2 dl buljong


Vispa ihop vispgrädde och mjöl i en kastrull. Låt koka upp. Tillsätt vatten, buljongtärning, vitlök, sennap, citron, svartpeppar och persilja. Låt koka ca 3 min.
Stek kycklingfiléerna i smör. Tillsätt lite buljong och låt eftersteka ca 10 min. Lägg filéerna i såsen. Servera med pressad potatis och grönsaker.

Fantastiskt gott! Vi åt ris till, det var jättegott. Sen skar jag också filéerna i lite tunnare och mindre bitar innan jag skulle steka dem. Super!
Annars har jag städat idag, och gick och hämtade mitt bord som jag målade i somras. Det satte jag inne i vardagsrummet och det är så otroligt sött det bordet. Det blev en lite myshörna mellan sofforna.




Lite dålig bild...


Sen måste jag bara visa en bild från tvättstugan också...inte är det fogat eller nånting men jag är så nöjd :-)
Nu ska jag ställa mig och stryka den sista tvätten, sen blir det Ensam mamma söker. Hoppas ni får en skön söndagkväll!



lördag 7 november 2009

Golvet är där

Igår när jag kom hem var golvet lagt i tvättstugan :-) Men ett himla oföre blir det, så det var bara att ställa sig å skura...:-) Men vad gör väl det när golvet ligger där och är såå fint?! Glad är jag över att färgerna på både golv och väggar är precis så som jag ville ha det ;-)
Idag blev det sovmorgon och sen åkte tjejerna och jag ner på stan för att fixa strumpbyxor och lite annat inför tävlingen nästa helg. Farsdagspresent skulle ju också fixas, men han ville absolut inte ha nåt mer än god mat, så så fick det bli! Han har knappt tid att fira, han har inventering på jobbet och ska jobba hela helgen. Ja se karlar...
Yngsta dottern, 6,5 år, köpte lite fejkkarameller som hon bjöd på, och fick sen ett skrattanfall på golvet medans han åt den. Ut ur munnen åkte den lika fort, den smakade tydligen inte alls gott *skrattar* Sicken liten busunge hon är :-)
En hemsk grej hände igårkväll också. Katten var på bushumör och sprang som en galning på övervåningen (vi bor i ett suteränghus). Rätt som det var skrek 10-åringen till, då hade han ramlat från trappen, vi har ett ganska öppet staket i smide, och även om vi har kompostgaller där, hade han hittat en springa och föll rakt ner i trappen, fritt fall säkert 2-3 meter. Gissa om vi blev rädda! Han satt på golvet nere och såg helt omtumlad och yrslig ut, gick in i tvättstugan och satt i ett hörn där ett tag. Dottern grät, hon blev helt förskräckt. Men efter en stund kom han upp, och även om han verkade lite snurrig så verkade han inte ha ont nånstans. Gick igenom försiktigt alla ben och kände igenom kroppen. Idag verkar han dock helt okej. Vilken tur...vi blev så rädda! Han har sovit ganska mycket idag, men även lekt och busat, så det känns som om det gick bra i alla fall. Nu har vi minsann försökt täppa igen alla gluggar, men det är inte så lätt med en katt som kommer in i minsta skrymsle...
Nu ska jag göra upp eld, tända ljus och mysa lite...sambon har åkt och hämtat ett rensband då avloppet i garaget, där vi har tvättmaskinen just nu, har slammat igen....roligt göra på en lördagkväll..alltid är det nåt! Ute spöregnar det också...

Hoppas ni får en skön lördagkväll!

torsdag 5 november 2009

Snön kommer

Imorgon fredag - veckans bästa dag! Känner mig inte helt frisk, har en "sjukdomskänsla" i kroppen, ingen matlust, allmänt trött...Är hiskeligt rädd att jag blir sjuk till nästa helg då vi ska till Östersund på gymnastiktävlingarna...Annars verkar det härja en hel del sjukdom just nu, många kolleger på jobbet som är/har varit sjuka. Men, jag tänker vila och kurera mig och äta vitaminer...vill inte bli sjuk!
Ute snöar det lite lätt, växlar till att bli lite snöblandat. Men förmodligen lär det vara rätt vitt imorgon eftersom det är nära noll-strecket nu :-) Inte dumt med lite ljus! Längtar faktiskt till första advent då jag får ställa fram mina nya fina ljusstakar! November känns som en lång transportsträcka...
Imorse hade vi iaf en kille här som skulle lägga in klinker i tvättstugan. Men då hade vi glömt ett lager fuktskydd, så nu är det uppskjutet till imorgon istället! Längtar så mycket att få se hur det blir!! Nu ska jag gosa ner mig i soffan :-)

Hoppas ni håller er friska :-) ♥


Här är två stycken som kan konsten att mysa....med varandra :-)

tisdag 3 november 2009

Snart mitt i veckan

Snart mitt i veckan! Mörkt, mulet och ruggit har det varit både igår och idag, inte alls så klart och fint som i söndags. Det ryktas om lite snö också, och det har jag inget emot, bara det inte blir blask ;-) Humöret känns riktigt bra trots mörkret ute...Den här veckan ska en kille komma och lägga golvet i tvättstugan. Än har vi inte hört nåt, man vet ju hur det är med hantverkare *sss*. Hoppas, hoppas han kommer! Annars blir jag tokig.
Igår blev det en härlig kvällpromenad/träning med hunden. Vi utnyttjade en lekpark där han fick klättra i rutschkanan, gå balans på en stenmur, gå balans på bänkar, balansera på stora stenar. Gissa om han var trött igår :-) Eftersom det är lugnt på hemmafronten idag tänkte jag hinna med en längre runda ikväll igen. Behöver röra på mig själv också, tydligen har Halloween satt lite spår *hrmm*
Nämen det är väl bara att knyta på sig skorna då...:-) Hoppas ni får en mysig kväll!

söndag 1 november 2009

Vacker dag

Vaknade imorse av att en underbar sol sken ute! Man blir så glad när den kommer fram och visar sig, för annars är ju oktober och november väldigt mörkt. Jag och 6-åringen tog en timmes härlig cykeltur med hunden. Ner till älven och knäppte lite bilder. Det är så fint! Hoppas ni också haft en skön dag!