måndag 29 juni 2009

Några recept

Här kommer receptet på midsommartårtan som vi gjorde i midsommar. Jättegod! Man kan säkert använda andra bär än jordgubbar också!

Midsommartårta ca 12-14 personer
110 g smör
2 1/4 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldajm (á 56 g)
smör + ströbröd till formen

Fyllning
5 gelatinblad
0,5 l + 1 liter jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör , socker och sirap pösigt. Rör ner äggen.
2. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord bröad springform, ca 24 cm i diameter.
3. Grädda i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna.
4. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca fem minuter.
5. Mixa 0,5 liter jordgubbar i matberedare/stavmixer till en slät puré.
6. Vispa florsocker och äggulor luftigt. Vispa grädden till lös konsistens.
7. Värm 1 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen , krama ur dem lite vatten och tilsätt i kastrullen. Llåt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén.
8. Blanda försiktigit ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst fyra timmar i kylskåp eller frysen. Tina fyra timmar i rumstemperatur vid serveringen.
9. Toppa tårtan med 1 liter rensade jordgubbar.





Inga kommentarer: