tisdag 4 augusti 2009

Hemma igen

Sådär, då är vi hemma igen. Kom hem igår ca 17,00 efter en hel dag i bilen. Barnen var otroligt duktiga att åka så långt, men tur att man har en dvd i bilen :-)
Vi har haft fint väder och semestern har varit så skön! Vi åkte först på torsdag kväll till Söderhamn där vi sov en natt. Åkte sen iväg mot Eskilstuna på fredagmorgon, och hade tänkt att vi skulle komma fram i bra tid så att vi kunde åka ut till Gripsholms Slott i Mariefred som bara ligger några mil därifrån. Med GPS:en i högsta hugg....och den ville ju inte riktigt som vi ville så vi åkte fel (!!!) och tabbade bort en timme, hur nu det är möjligt!
Kom fram till Gripsholm halv tre och sista visningen var 15,00 så det var på håret att vi hann. Men slottet är ju enormt stort och vi hade gärna gått lite själva också, men det hann vi inte tyvärr. Det häftiga med slott är ju att det är så många skrymslen och vrår överallt...och så otroligt fina rum, tänk om man hade fått bo sådär! Det fanns tom fängelsehålor där!
Guiden berättade bl a om vad de åt för ca 300-400 år sen när de bodde där, det var fisk till frukost, lunch och middag, men när kungen kom så blev det fest och då kunde de äta kött, fågel och festade som sjutton. De kunde äta i fem timmar och totalt 32 olika rätter! Sen berättade han också att de var rädda för vatten och varken drack det eller tvättade sig. Från tre års ålder drack alla öl, även barnen! Sen visade de även att kungen hade en egen teatersalong då han älskade att spela teater och den var jättefin! Helt otroligt då det är så gammalt. Han hade även skaffat ett lejon som dog och då stoppade de upp det och satte fast det på en bräda med hjul så den använde han på teatern...:-) Några bilder från utsidan, tyvärr fick man inte fota därinne och jag hann inte heller fota på den innersta gården.

Slottet byggdes som krigsslott, men användes aldrig som det. Men väggarna var mer än fem meter tjocka, och det såg man när man gick till fönstren som satt längst ut.


Första innergården


Sambon inspekterar de riktiga kanonerna


Mycket vackra blommor överallt vid slottet

Mer om resten av semestern tar jag imorgon. Nu är det bäst att jag bakar lite med yngsta dottern, hon är så sugen på det....;-)


2 kommentarer:

Jennyshemochharmoni sa...

Spännande! Dit måste jag åka någon gång också. KRAM!

Titti sa...

Hej! Ja du får passa på nån gång när ni ska neröver. Lillen ska nu växa på sig i 2 år innan jag ska sätta igång på allvar med honom,så han är ju väldigt liten än så länge. Men naggande god :) Ska kastreras så fort det har ramlat ner nåt därbak för jag vill inte ha ngn hingst..Kan bli så mycket tok och vi har ju ett sto på gården..fast islänning/ardenner...hur skulle en sån se ut tro?? Som ett kottdjur??